Back to Articole

Svadhyaya (studiu personal) partea II

Svadhyaya inseamna „studiu de sine” si este unul din cele 5 Nyamas, principii etice de relatie cu mediul inconjurator in yoga. Patanjali in Yoga Sutras spune: „Studieaza-te pe tine insuti, descopera divinul”. Practicarea reflectiei de sine, observarea si studiul sinelui ne face mai constienti de lucrurile pe care le facem si care ne fac rau, plus lucrurile care ne servesc, aducandu-ne in contact mai strans cu adevaratul nostru sine. Svadhyaya ne incurajeaza, de asemenea, sa ne educam in continuare in tot ceea ce ne inspira si ne fascineaza, aprofundand propria noastra cunoastere.

Daca ne dorim sa exprimam furia intr-un mod mai putin distrugator, atunci e valoros sa ne uitam la nivelul si provenienta ei din acest moment. Daca vrem sa fim mai buni, in general, e valoros sa acceptam ca suntem fiinte duale, cu umbre si parti instinctuale neintegrate, cu ”animale interioare” in sens metaforic pe care dupa un anevoios si lung drum de studiu personal, ajungem sa le intelegem si sa le imblanzim. Pana sa ne numim profesori invatati e valoros sa recunoastem ca am copiat, ca am furat concepte, ca am sarit peste etape preluand idei de la altii, ca am avut invidie, ura, egoism. Ca am crescut pe spatele altora, stand pe umerii unor giganti. Doar cand privim sincer in interiorul nostru si nu vom mai fugi de ceea ce studiul de sine scoate la lumina, vom cunoaste indeajuns de bine pamantul roditor din care suntem, capacitatea noastra de autoreglare ( din fericire prezenta indubitabil la toate persoanele vii) si capacitatea noastra de a modifica zonele intunecate, gasind obiectul ce sta in calea luminii.

Nu ai cum sa devii mai bun daca nu iti accepti momentul prezent, poate neputinta, poate nestiinta, poate nedreptatea sau poate inadecvarea a ceea ce areti ca esti, modificat, si ceea ce stii ca esti, de fapt. Nu ai cum sa vrei sa fii mai bun daca nu stii cine esti, daca nu ravnesti dupa autenticitate si iti plangi in pumni de fiecare data cand nu-ti iese sa fii tu. Iar sa nu-ti iasa poate insemna travaliul autoacceptarii ca nu tot timpul lucrurile ies asa cum ne dorim sa fie.

Adesea oamenii exprima fals ca isi doresc sa fie mai buni, insa adevarata ravna este pentru a se gasi pe ei, nicidecum pentru a fi mai buni. Fiindca intai ne cunoastem pe noi si apoi putem alege ce sa schimbam. Fiindca in nucleul nostru universal viata nu se compune din bine si rau, dar se compune dintr-o homeostazie de potentialitati de modificare dintre sistemele si conexiunile care ne compun.

Yoga e o practica dincolo de asane. Si dincolo de eticheta unui stil de viata, reprezinta o sursa de inspiratie pentru cei care aleg lucrul cu sinele. Yoga reprezinta adaptarea la viata pe care o traim, iar daca adaptarea nu corespunde copierii conceptelor promovate in India, o tara la mii de km distanta, cu o total alta cultura, e valoros sa preluam pentru noi doar ceea ce se potriveste cu ceea ce suntem azi. Yoga nu e despre a fi inadaptat intr-o societate occidentala, ci e despre adaptarea sinelui intr-o societate occidentala. Iar de aici creativitatea fiecaruia poate gasi bresele adaptarii in moduri atat de ingenioase.

Respectarea adevarului ( satya) si studiul de sine ( svadhyaya) sunt reguli etice fara de care practica s-ar transforma in orice altceva, dar nu in practica yoga. Un ring de dans al egoului ori al tensiunilor interioare. Micimea lor se intampla cand aducem satya si svadhyaya cat de mult reusim, daca nu in fiecare zi, macar de fiecare data cand ne amintim de ele.

Adancim stadiul de profunzime a conceptelor din yoga pentru ultimele clase de grup din acest an. Nimic nu e vesnic si pentru ca anul viitor sa aduca multe schimbari, te invit sa vezi macar adevarul despre tine si abia apoi sa pornesti stadiul schimbarii. Intentia succede realitatea.

90 minute impreuna. Maine. Cu inscrieri pe magic-yoga.ro. De la 19:30 la clasa pe care o tin pentru coloana vertebrala si conceptele psiho-emotionale asociate ei. Str. Eremia Grigorescu nr. 11, in mansarda cladirii Asirom, la Magic Yoga – Joy Studio.

Zile bune!

Andreea Cîra

Foto Arhiva Personala – Ziua Absolvirii TTC200 cu Mukesh Kothari, 10.10.2022

#AtmanYoga #yoga #yogaRomania #AtmanYogaRomania #satya #lucrulcusinele #clasayoga #practica #avansat #profunzime #filosofiayoga

Share this post

Back to Articole